2007-07-06

Trendbrott i husvagnsbranschen: Hobby ny Sverige-etta

Hobby är ny Sverige-etta på husvagn som etta på den svenska husvagnmarknaden ser

Kabe ut att få abdikera. Sverige-etta just nu är tyska Hobby som är det fabrikat som sålt mest efter årets första sex månader.

– Med tanke på den försäljningsökning vi haft hittills i år är vi hoppfulla att vara etta även när året är slut, säger Hobby Caravans VD Mats Svensson.

Slaget om den svenska husvagns-marknaden står i Småländska Tenhult. Här tillverkas Kabe-vagnen och här har också generalagenten för tyska Hobby sin anläggning. Hälften av alla nya vagnar tillverkas och levereras från dessa båda företag.
De nyligen redovisade försäljningssiffrorna för årets första sex månader visar att ett trendbrott är på gång. Jämfört med förra året vid samma tid har Hobby ökat sin marknadsandel från knappt 21 procent till drygt 25 procent, medan Kabe står kvar på 23,5 procent.
– Sedan början av millenieskiftet har vi haft en stark tillväxt. Vår styrka är vårt breda modellprogram och att vi erbjuder vagnar till konkurrenskraftiga priser. För oss har det handlat om att kommunicera våra budskap till marknaden och det har nu burit frukt, konstaterar Mats Svensson på Hobby.
Tyska Hobby är överlägset största husvagnstillverkaren i Europa och är sedan tidigare också det största fabrikatet på den skandinaviska marknaden. I Sverige har flera inhemska märken varit starka och Kabe är sedan 13 år tillbaka nummer ett, men frågan är hur länge till.
– Vi tror på en fortsatt stark försäljning även under årets andra halva. Men säkerligen kommer det att bli en fight ända in på målsnöret vem av oss som kan titulera sig nummer ett när vi är framme vid nyår, säger Mats Svensson.

Mats Svensson, VD på Hobby Caravans.