2007-10-11

GIA första företaget med kinesisk hemsida

Det går fortsatt bra för GIA i Grängesberg och som första företag i Västerbergslagen har man startat en egen hemsida på kinesiska. Det går så bra att man i år utökar personal-styrkan med tio personer.

– Det är en högkonjunktur nu, konstaterar vd Roger Karlsson och Jörgen Bolander som bland annat jobbar med personalfrågorna berättar att det är svårt att hitta arbetskraft idag. Det är också svårt att få komponenter och branschbedömare ser inga tecken på avmattning än på några år.
Man kan bara gissa sig till vad som står på företagets kinesiska hemsida, bilderna talar sitt språk med firmamärke och de gula gruvmaskinerna.I Kina har GIA varit aktiva på allvar sedan 2004 och 2006 blev Kina GIA:s enskilt största marknad:
– Kina kommer inte att bli lika stort under 2007. Det som hände 2006 var att den kinesiska stålindustrin köpte fem slaggtruckar av oss. Nu har vi sju sådana Kirunatruckar i drift i Kina. Det är stora maskiner som kan ta 60 ton i ett lyft, berättar Bolander och Karlsson.
– Under 2006 flyttade vi vårt försäljningskontor från en miljonstad som heter Jinan till Shanghai, berättar de. En kinesisk kollega sköter kontakterna på plats.
I samband med försäljning av Kiruna truckar i Kina på 90-talet så träffade vi entolk som vi senare erbjöd jobbet. Ska man göra affärer i Kina måste man ha någon som kan språket, säger Roger Karlsson som säger att han inte har en aning om de kinesiska tecknen på hemsidan, men affärerna funkar och det är man jätteglada åt.
GIA har rötterna i Bergslagens gruvindustri och överlevde gruvdöden.
– Vi ingår sedan 1994 i Vätterledens Invest AB och det här visar att de har ett långsiktigt förtroende för oss, säger Roger Karlsson.
GIA har många ben att stå på, man säljer ventilationsutrustning till tunnelbyggnads-industrin, förnämliga gruvlok, truckar som påminner om stolt svensk gruvindustrihistoria, Häggloders med rötterna i Hägglunds och Kirunatruckar som tillverkas i Grängesberg, man har också skyddsutrustning och en växande serviceverksamhet. Dagens nyhet om att ett nytt järnmalmsbolag är under uppstart i Bergslagen är goda nyheter:
– Sådant är roligt speciellt för oss som har rötterna här, säger Roger Karlsson som hoppas att denna marknad återkommer om några år och önskar de nya gruvpionjärerna lycka till.
Men snabbtillväxten står legoproduktion till Atlas Copco för, den bedrivs i GIA:s lokaler på Skakelbacken i Grängesberg.
– Vi har dubblat verksamheten på tolv månader. För ett år sedan hade GIA 76 anställda, under året blir det 86, Vi blir två tjänstemän ytterligare och åtta på kollektivsidan. Av de nya så kommer sju att jobba med legomontage till Atlas Copco, avslöjar Jörgen Bolander.
GIA omsatte enligt årsredovisningen för 2006 162 miljoner. vinsten har förbättrats eftersom man sett till att få bättre betalt och prognosen för i år är att nå en omsättning på 190 miljoner. I år är det tillväxt på marknaderna i Skandinavien och Sydamerika som skapar tillväxt.
För några år sedan var det bl a Iran som drog men politisk instabilitet gör den inte lika het längre. marknaden pendlar över jorden och GIA:s agent och säljarkår snappar till sig godbitarna var de nu kommer i världen.